ПВД ООД
България, Плевен
ул."Георги Кочев"94 
www.pvd.bg - Любопитно за оцета
Оцетът е един от най-древните хранителни продукти, познати на човечеството. Здравословното действие на ябълковия оцет, произведен от пресен ябълков сок, или на традиционния винен оцет, е безспорно. Също и козметичната и санитарната индустрия е вече немислима без оцета. Качественият оцет обогатява много ястия и разширява кулинарния вкус (интересни рецепти с оцет можете да намерите ТУК).
 
 
Древните китайци толкова обожавали оцета. че го нарекли "най-основна сред петте подправки" и даже за "главен управител на храните". За произхода на различните видове и марки оцет се разказват много истории, като например за баща и син, които правели алкохол, но които се преместили да живеят в друг район. За изненада, там алкохолът не се получавал, но на тях им било жалко да го изхвърлят и го оставили да седи в глинените делви. Не щеш ли, след 21 дена от делвите се разнесъл приятен аромат. Синът не се стърпял и опитал напитката, която се оказала кисело-сладка на вкус, с прекрасен аромат. Тя била веднага възприета като подправка в кухнята, като се радва на същата почит и до днес.
 
 
По същество оцетът е кисела на вкус течност, получена при окисляване на етанола във вино, бира, ферментирал плодов сок или почти всяка друга течност, съдържаща алкохол. Оцет може да се произведе и от определени бактерии, които действат направо в захарно-водни разтвори, без междинно преобразуване в етанол.
 
 
В по-общ вид биохимичната реакция при окисляването на етанол до оцетна киселина е следната:
 
C2H5OH + O2 ->(УКБ)-> CH3COOH + H2O + 493 kJ/mol
 
 
 
Оцетната киселина (CH3COOH), позната още като етанова киселина, е органично химическо съединение, най-известно с това, че на него оцетът дължи киселия си вкус и острата си миризма. Чистата, безводна оцетна киселина е безцветна хигроскопична течност и замръзва под 16,7°C до безцветно твърдо кристално вещество. Оцетната киселина е корозивна и изпаренията й дразнят очите и носа, въпреки че е слаба киселина, що се отнася до способността й да се дисоциира във водни разтвори.
Оцетната киселина има широко приложение в практиката. 6% и 9%-ните й разтвори са известни под търговското наименование оцет. Освен като подправка в домакинството, оцетът се използва и като консервиращо средство при приготвянето на различни туршии.
 
 
В съвременното производство на оцет се различават два вида преработвателни процеси: традиционните процеси и откритата ферментация. При тези процеси захар и алкохол се превръщат в оцет. При модерните биореакционни процеси, при които оцетни култури са в равновесие, а вентилацията се осъществява посредством турбини или дюзи, са необходими от 1 до 5 дена за превръщането на алкохолна течност в оцет.
 
 
Повече информация за производството на оцет или казано иначе как го правим можете да намерите в раздел ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС


Тел./факс: +359 64 81 00 86
e-mail: office@pvd.bg
www.pvd.bg