За контакти
 
Начало За нас Продукти
Производствен процес
  ПРОДУКТИ  


ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6°


ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6°
ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6°


ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6°
ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкиселител 6°


ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкиселител 6°
ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкисилител 6°


ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкисилител 6°


Рецепти с оцет
Оцетът подчертава основните особености на ястието като свежест, сладост, аромат и др. Ако при пържене в тиган се добави малко оцет, това не само кара продуктите да се станат по-крехки и вкусни, ами също и премахва лоша миризма и запазва полезните съставки. Той омекотява костите на птици и риба и има функция за засилване усвояването на калций.
 
Оцетът поражда апетит, увеличава отделянето на слюнка и стомашни сокове, а от тук подобрява храносмилането и усвояването на храната.
 
Рецепти (подредени са по азбучен ред):
 
Агнешка печеница :
Необходими продукти: 100 гр масло; 50 мл олио; 100 мл мляко краве кисело; 2 бр. яйца; 1 вр. дивисил; 1 вр. чесън пресен; 1 щипка чубрица; 6 с.л. оцет; 2 гр черен пипер млян; 1 ч.л. червен пипер; 2 вр. джоджен пресен; 2 вр. магданоз пресен; 4 вр. лук кромид пресен; 700 гр агнешко месо; 1 бр. агнешки комплект.
Начин на приготвяне: 1.Накиснете булото в студена вода; 2.Нарежете месото и дреболиите на хапки и ги запържете в половината от мазнината; 3.Отстранете съдът от огъня и добавете нарязаните на ситно подправки - по 1 връзка магданоз и джоджен, половината от девесила; 4.Посолете и поръсете с черния и червения пипер; 5.Разбъркайте добре и налейте оцетът; 6.Разстелете булото в широка тава и върху фолио сипете агнешката смес; 7.Притиснете с лъжица, за да добие плътност и завийте на руло;8.В пръстен съд разбъркайте нарязаните наситно чесън, останалия; девесил, магданоз и джоджен; 9.Обърнете рулото в гювеча така, че горната част на завитото було да отиде отдолу; 10.Налейте чаша гореща вода, поръсете с мазнина и печете в умерена фурна до румена коричка; 11.По желание залейте с разбитите с киселото мляко яйца и допечете десетина минути.
 
Аспержи с паниран кашкавал :
Необходими продукти:1000 гр аспержи; 1/3 вр. лук кромид пресен; 3 с.л. оцет; 140 мл олио; 300 гр кашкавал; 1 бр. яйца; 10 гр сусам; 1/3 бр. салата къдрава.
Начин на приготвяне: 1.Аспержите се обелват и разрязват на две; 2.Сваряват се за 10-12 минути в подсолена вода; 3.Лукът се нарязва надребно и се подправя с оцет, сол, черен пипер и олио; 4.Кашкавалът се нарязва на филийки, потопява в разбитото яйце и се поръсва със сусама; 5.В останалото олио се запича до зачервяване; 6.Аспержите се изцеждат и подреждат в чинии заедно с кашкавала и листата от салатата; 7.Отгоре се поръсва с подправения лук.
 
Баница с коприва :
Необходими продукти: 600 гр коприва; 200 мл мляко краве прясно; 200 гр сирене краве; 600 гр брашно тип 500; 40 гр ориз; 1 с.л. оцет; 20 мл мляко краве кисело; 50 мл олио; 3 бр. яйца.
Начин на приготвяне: 1.Обелете краставиците и ги нарежете на тънки филийки; 2.Сложете бульона да заври и сипете в него добре измития грах; 3.Варете 10 минути и прибавете филийките от краставица, подправки и сол на вкус; 4.След като супата поври още 5 минути, прецедете бульона, а зеленчука поставете на топло; 5.В подправеният бульон сварете яйцата 'на очи'; 6.Разпределете парченцата краставица и граха в 4 супени чинии и сложете отгоре им по едно яйце; 7.Залейте ги с горещия бульон и поднесете супата веднага.
 
Баница с коприва :
Необходими продукти: 2.След това я задушете в олиото и прясното мляко, докато омекне и остане на мазнина; 3.Посолете, прибавете натрошеното сирене и оставете плънката на топло; 4.Разбийте 1 яйце с 3 супени лъжици олио, оцета, 1 кафена лъжичка сол и захарта; 5.Добавете водата и брашно колкото поеме, за да се получи средно твърдо тесто; 6.Направете 12 топки, покрийте ги с кърпа и ги оставете на масата; 7.В подсолена вода в съотношение 1:3 сварете ориза; 8.Останалите яйца разбийте с щипка сол и киселото мляко; 9.След 30 минути разточете топчетата на кори, колкото кафени чинийки; 10.Слепете ги по три с олио помежду им. Разточете четири кори; 11.Намажете тавичката с олио, поставете първата кора и наръсете с олио; 12.След това сложете втората, пак поръсете с олио и сложете плънка; 13.Добавете третата кора, мазнина, пак плънка и накрая последната; 14.Намажете отгоре баницата с олио и я печете до златисто в предварително затоплена на 180 градуса фурна; 15.Готовата баница завийте с кърпа за около 10-15 минути да се задуши.
 
Варена риба с гъби :
Необходими продукти:800 гр риба; 300 гр гъби; 100 гр масло; 150 гр моркови; 2 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: 1.Нарежете надребно морковите, целината и корени магданоз; 2.Сложете ги да се варят за 10-ина минути; 3.Прибавете почистената риба заедно с оцета; 4.Варете рибата на тих огън; 5.Нарежете гъбите надребно; 6.Посолете ги и ги задушете с половината от маслото; 7.Сервирайте рибата, полята с останалото сгорещено масло и покрита със задушените гъби; 8.Отгоре я напръскайте с лимонов сок.
 
Гювечета от охлюви и гъби :
Необходими продукти: 600 гр гъби 60 бр. охлюви; 70 гр масло1 ск. чесън стар; 100 гр моркови; 15 мл вино бяло; 15 мл коняк; 15 с.л. оцет; 5 ч.л. магданоз сушен; 40 гр лук кромид стар; 50 гр галета.
Начин на приготвяне: 1.Маслото се размеква с магданоза, половината моркови (обелени и нарязани) и чесъна на умерен огьн; 2.Прибавя се брендито, щипка сол и черен пипер. Гъбите се почистват, нарязват и поставят за 15 минути да поомекнат; 3.В друга тенджера се сипва виното, оцета, лука, останалите моркови, подправките и 1 чаша вода. Когато кипнат, се прибавят добре почистените и минали през една вода охлюви; 4.Всички продукти се посоляват и наръсват с черен пипер; 5.На дьното на 6 гювечета се слага по една бучка масло. С льжица се сипва от едната и от другата тенджера; 6.Най- отгоре се поръсва с галета; 7.Поставят се покрити с капак вьв предварително загрята до 210 градуса фурна.След 10 минути са готови. Сервират се веднага.
 
Зелник с печени кори :
Необходими продукти: 1300 гр кисело зеле; 700 гр брашно тип 500; 200 мл олио; 1 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: 1.От брашното, щипка сол, 1 с.л. оцет и хладка вода, колкото е необходимо(около 1 ч.ч.) се замесва меко тесто; 2.Тестото се разделя на 12 топчета, които се покриват с кърпа и се оставят за 20-30 мин; 3.От всяко топче се разточва тънка кора, която след това се запича в суха тава на котлона; 4.Прави се плънка: киселото зеле се нарязва ситно и се запържва с 80 мл олио; 5.В намазнена тава се редят две кори, ред плънка, като всяка кора се наръсва обилно с олио; 6.Последната кора се наръсва само с олио; 7.Зелникът се пече в умерена фурна; 8.Изпеченият зелник се наръсва с вода и се покрива с друга тава, за да омекне.
 
Карнобатска печена салата :
Необходими продукти: 1800 гр пиперки зелени; 1000 гр краставици; 1000 гр патладжани; 200 гр домати; 6 бр. яйца; 100 гр маслини; 1 вр. копър пресен; 1/2 вр. магданоз пресен; 3 ск. чесън стар; 100 мл олио; 40 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: 1.Опечете, обелете и почистете чушките от семенцата; 2.Нарежете краставиците и копъра наситно и с тях напълнете чушките (оставете 250 гр за кьопоолу); 3.След това ги посолете и полейте с оцета и олиото; 4.В друг съд се приготвя кьопоолу: Опечете на силен огън патладжаните и чушките, след което ги обелете и накълцайте; 5.Най-накрая счукайте чесъна, магданоза, нарежете на ситно доматите и смесете всичко; 6.Овкусете кьопоолуто със сол, оцет и олио; 7.Вземете 6 плитки чиниики и сложете в средата кьопоолу; 8.Отстрани подредете по 3 пълнени чушки, а между тях редувайте по парче яйце, домат и маслинка; 9.Ако е необходимо доовкусете така приготвената салата със сол, олио и оцет.
 
Кюфтенца с пикантен сос :
Необходими продукти: 500 гр телешко месо; 50 гр лук кромид стар; 15 мл вино бяло; 15 мл соев сос; 1 бр. яйчен жълтък; 5 бр. ананас резени; 20 с.л. оцет; 15 гр захар.
Начин на приготвяне: 1.Омесете телешката кайма с лука, виното, 2 супени льжици соев сос, жълтъка и сол на вкус; 2.Направете малки кюфтенца, овалйте ги в брашно и ги изпържете; 3.След това ги кипнете заедно с ананасовия сок и нарязания ананс от 1 консерва; 4.Отделно смесете 1 супена лъжица соев сос, оцетът, захарта и 2 супени лъжици брашно; 5.Разбъркайте добре и прибавете към ястието; 6.Врете 10 минути и сервирайте, гарнирано с перца от зелен лук.
 
Лучен сос :
Необходими продукти: 350 гр лук кромид стар; 125 гр масло; 2 с.л. оцет; 5 бр. черен пипер на зърна; 1 бр. дафинов лист; 50 мл вино бяло; 60 мл доматено пюре; 3 гр захар.
Начин на приготвяне: 1.Нарежете наситно лука и го задушете в 4 супени лъжици масло; 2.Задушавайте в продължение на четвърт час на умерен огън; 3.Добавете оцета, черния пипер, дафиновия лист и виното; 4.Махнете капака на съда и варете, докато виното и оцетът се изпарят; 5.Тогава прибавете доматеното пюре, захарта и сол на вкус; 6.Варете само няколко минути и сложете останалата част от маслото.
 
Лютика с домати :
Необходими продукти: 1500 гр пиперки червени; 200 гр домати; 100 гр лук кромид стар; 5 бр. пиперки лютиви; 50 мл олио; 2 с.л. оцет; 1/2 вр. магданоз пресен.
Начин на приготвяне: 1.Лукът се нарязва, посолява се и се слага в дървена гаванка; 2.Прибавят се пиперките, опечени, обелени и нарязани на ситно и се счукват заедно с лука; 3.Към получената пюреобразна смес се прибавят доматите, обелени и нарязани на едро, и се чукат, докато се надробят; 4.Накрая се прибавят опечените, обелени и почистени от семето лютиви пиперки, нарязани на дребно, ситно нарязаният магданоз, растителното масло и оцетът; 5.Сместа се посоява на вкус и се разбърква добре.
 
Лятна супа (Япония) :
Необходими продукти: 125 гр масло; 200 гр краставици; 1000 мл бульон телешки; 30 гр грах зелен; 8 бр. яйца; 1 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: 1.Обелете краставиците и ги нарежете на тънки филийки; 2.Сложете бульона да заври и сипете в него добре измития грах; 3.Варете 10 минути и прибавете филийките от краставица, подправки и сол на вкус; 4.След като супата поври още 5 минути, прецедете бульона, а зеленчука поставете на топло; 5.В подправеният бульон сварете яйцата 'на очи'; 6.Разпределете парченцата краставица и граха в 4 супени чинии и сложете отгоре им по едно яйце; 7.Залейте ги с горещия бульон и поднесете супата веднага.
 
Майонеза с копър и сметана :
Необходими продукти: 100 гр сметана квасена; 200 мл майонеза; 1 ч.л. горчица; 1/3 с.л. оцет; 5 гр захар; 1/3 вр. копър пресен.
Начин на приготвяне: 1.Разбийте сметаната и към нея прибавете майонезата и подправките; 2.Разбъркайте добре и я поднесете към всички видове пушено месо и колбаси.
 
Орехов сос :
Необходими продукти: 10 мл олио; 2 бр. яйчен жълтък; 50 гр орехови ядки; 5 ч.л. горчица; 4 с.л. оцет; 10 гр галета; 2 гр захар.
Начин на приготвяне: 1.Разбийте сварените жълтъци с олиото; 2.Смелете ореховите ядки и ги смесете с горчицата и 1 супена лъжица вода; 3.Прибавете към сместа разбитото олио с жълтъците; 4.Налейте оцета, разреден с останалата част от водата; 5.Добавете още захарта, сол на вкус и галетата.
 
Салата от ориз и миди :
Необходими продукти: 200 гр ориз; 200 гр миди; 120 гр домати; 1/4 вр. магданоз пресен; 60 мл олио; 2 с.л. оцет; 50 гр лук кромид стар; 1/2 гр къри; 1/2 гр черен пипер млян; 1/4 вр. копър пресен.
Начин на приготвяне: 1.Измийте ориза и го сложете в студена подсолена вода и го варете около 20 минути; 2.Пригответе соса - нарежете много наситно лука; 3.Разбъркайте олиото, оцета, черния пипер, кърито и сол на вкус, докато получите гъста смес; 4.Прибавете я към лука и разбъркайте; 5.Отцедете добре мидите и ориза; 6.Изплакнете го със студена вода, за да се охлади и прибавете към него мидите, соса и ситно нарязания копър; 7.Сложете салатата в плато и я украсете с резенчета домати и клонки магданоз.
 
Салата от спанак :
Необходими продукти: 300 гр спанак; 1 вр. лук кромид пресен; 1/3 вр. чесън пресен; 30 мл зехтин; 1 ч.л. сол; 1 с.л. оцет; 5 мл вино бяло; 2 бр. яйца.
Начин на приготвяне: 1.Изчистете измийте зеленчуците; 2.Нарежете ги на ситно и ги изсипете в купа; 3.Добавете сол на вкус и разбъркайте; 4.След това сипете полуготовата салата в салатиера и я полейте със заливка; 5.Заливката пригответе по следния начин: 6.Смесете зехтина, солта, оцета и виното; 7.Добавете ситно нарязаните (предварително сварени) яйца и поръсете с черен пипер на вкус; 8.Сервирайте без да бъркате вече готовата салата.
 
Салата от червено цвекло :
Необходими продукти: 2000 гр цвекло; 100 гр лук кромид стар; 5 с.л. оцет; 2 бр. дафинов лист; 200 гр портокали; 60 мл олио; 3-4 бр. карамфил зърна; 1 ч.л. сол; 10 гр захар.
Начин на приготвяне: 1.Сварете цвеклото и го облейте със студена вода; 2.Докато е още топло, го почистете от ципата и го нарежете на тънки филии; 3.Подредете филиите на пластове в дълбока салатиера, като поръсите всяка с малко олио и нарязан на кръгчета лук; 4.В друг съд смесете захарта, оцета, карамфила, дафиновия лист, солта, олиото и ги разбъркайте; 5.Облейте цвеклото с получената марината и внимателно разбъркайте; 6.Оставете салатата в хладилника за около 4 часа; 7.Преди сервирането я покрийте с нарязаните на кръгчета портокали.
 
Салата с макарони :
Необходими продукти: 250 гр макарони; 400 гр зеленчуков микс; 100 гр краставици; 180 гр царевица сладка; 200 гр шунка; 70 мл олио; 10 мл зехтин; 30 с.л. оцет; 2 гр захар; 2 ч.л. сол; 1 вр. лук кромид пресен.
Начин на приготвяне: 1.Сварете макароните в подсолена вода, измийте ги със студена вода и ги оставете да изстинат; 2.Поставете зеленчуците върху цедка и ги измийте с гореща вода; 3.Нарежете краставицата на кръгчета и отцедете царевицата; 4.Нарежете шунката и сместе всичко с макароните; 5.От олиото, оцета и подправките направете марината; 6.В нея нарежете зеленият лук и залейте салатата.
 
Салата с миди :
Необходими продукти: 250 гр ориз;1000 гр миди; 1,5 с.л. оцет; 25 мл зехтин; 2 бр. яйца.
Начин на приготвяне: 1.Измийте добре ориза; 2.Отцедете го и го сипете в тенджерка; 3.Залейте го с 500 милилитра вода, поръсете със сол и черен пипер; 4.След като заври, го оставете още 15 минути; 5.След това леко разбъркайте ориза с мидите (предварително сварени), зехтина и оцета; 6.Преди сервиране, украсете с резенчета домати и яйца, подредени върху лист маруля.
 
Салата с пиле и аспержи :
Необходими продукти: 25 гр ориз; 1/2 бр. пилешки гърди; 50 гр аспержи; 200 гр гъби; 20 мл олио; 150 гр лук кромид стар; 20 мл соев сос; 1 с.л. оцет; 5 гр къри.
Начин на приготвяне: 1.Оризът се сварява и се отцежда от водата; 2.Пилешкото месо също се сварява; 3.След като изстине, се нарязва на парченца; 4.Аспержите се кипват и нарязват на парченца; 5.Гъбите се почистват и изпържват в сгорещено олио за 8 минути; 6.Лукът се нарязва наситно; 7.Всички продукти се подреждат в голяма чиния; 8.Салатата се подправя със соевия сос, оцет, сол и малко къри.
 
Салата с пилешко месо :
Необходими продукти: 1 бр. пилешки гърди; 1 бр. маруля; 150 гр портокали; 200 гр краставици; 1/2 с.л. оцет; 15 мл зехтин; 1 ч.л. горчица.
Начин на приготвяне: 1.Подправете на вкус сварените пилешки гърди и ги нарежте на тънки филийки; 2.Накъсайте марулята и прибавете към нея резенчета от 1/2 портокал и нарязаната на кръгчета краставица; 3.Смесете всичко и залейте с дресинг от малко горчица, сока от останалия портокал, оцета, зехтина, сол и черен пипер на вкус.
 
Тексаска салата :
Необходими продукти: 200 гр картофи; 30-40 мл олио; 10 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: 1.Сварете 3 царевични кочани; 2.След това отделете зърната; 3.Сварете, обелете и оставете да изстинат картофите; 4.След което ги нарежете на тъки филийки; 5.Смесете картофите и царевичните зърна; 6.Прибавете олиото, оцета, сол и захар на вкус; 7.Разбъркайте добре и поднесете.
 
Повече рецепти можете да намерите на адрес: www.bgkulinar.net


Любопитно за оцета
История на оцета
Рецепти с оцет
Оцет и здраве
Ползите от ябълковия оцет
Приложение в бита
ПВД ООД

България, гр.Плевен
ул."Георги Кочев"94

Тел./Факс: +359 64 810 086

Е-mail: office@pvd.bg
Начало

За нас

Продукти

Производствен процес

За контакти

ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6° - 700ml

ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкисилител 6° - 700ml

ПВД ПРИМА ПАРТЕ Оцет 6° - 700ml

ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкиселител 6° - 3L

ПВД ПРИМА ПАРТЕ Подкиселител 6° - 700ml

Любопитно за оцета

Рецепти с оцет

Оцет и здраве

Приложение в бита

Използване на Бисквитки


Политика за защита на личните данни
Условия за ползване на сайта
© 2008 - 2018

Всички права са запазени от ПВД ООД

www.pvd.bg
v3.0.8.0
PVD Pleven
Vizia Design Studio